Ukategorisert

Skilsmisse, foreldre som skiller lag

Da var lørdagen her, og som de tidligere lørdager var det skal vi danse på tvn. 

I dag ble jeg sikkelig rørt, dansen til Emilie var helt fantastisk. Jeg satt med tårer i øynene og kjente virkelig på sterke følelser. Emilie opplevde at foreldrene skilte lag, og kveldens dans handlet om nettopp dette.

Jeg sier som Emilie, det snakkes så ekstremt lite om skulsmisse fordi det er et så følelsesladd tema. 

Å være barn som opplever at foreldrene skiller lag er vanskelig. Som barn forstår man ikke helt, men man forstår fortsatt veldig mye. En skillsmisse medfører både følelsesmessige og praktiske utfordringer for barn. For barna kan ha det veldig fint, men de kan også oppleve det som tøft. Følelsesmessig blir det mere tanker, og følelser rundt skilsmissen. Grubling over hvordan det blir, hvordan forholde seg til sine foreldre nå og hva om jeg svikter den ene. Skilsmisse oppleves selvfølgelig forskjellig fra barn til barn, og hvor gamle de er.

Barn vil ofte føle trishet, sinne og stress i en periode etter et slikt brudd mellom foreldrene. Barna kan utvikle angst og depresjon, og oppleve å ha tilpassningsvansker. Det å nå ha to hjem å måtte forholde seg til er noe helt nytt. Å komme inn i en ny rutine vil kanskje også være vanskelig å forholde seg til. Det som tidligere var trygt og godt er nå blitt revet fra, og føles ikke så trygt og godt lengre. 

Å oppleve at foreldre skiller lag skaper usikkerhet. Hva gjør man? Hva skal man si? Hvordan skal man som barn håndtere sine egne følelser midt oppi dette? 

Jeg har selv vært usikker, vært redd, redd for å såre den ene forelderen, og innerst inne ikke ville dratt hjem til den andre, for da er plutselig den jeg dro fra alene. Jeg grublet mye som barn, jeg forstod nok ikke helt hvorfor mine foreldre ikke bodde sammen. Men nå som voksen forstår jeg mye bedre, og har selv brukt mye tid på å bare forstå at det kanskje var best slik, og at det aldri handlet om meg, men at man også tenke på seg selv, selv om det er barn involvert i bildet. 

Jeg husker nok ingenting fra da mine foreldre skilte lag, eller deres tid sammen. Jeg husker kun små episoder fra da jeg var liten, ellers finnes det ikke noe minner fra deres tid sammen. Jeg har som barn opplevd å sitte inne med mye følelser, all grublingen min og de vanskelige følelsene jeg har hatt, har vært mitt grunnlag for min reise for å bli bedre kjent med meg selv. 

Jeg vokste mye jo eldre jeg ble. Og har lært meg å håndtere mine følelser på en best mulig måte. Det har vært viktig å formidle mine tanker og følelser ovenfor meg selv, for å få forståelsen på hvorfor føler jeg det slik jeg gjør. 

Skilsmisse er vanskelig, men det handler om hvordan man ordner opp og løser situasjonen på en best mulig måte, noe som er ekstra viktig når det er barn som er involverte. Å snakke om dette hjelper. Strekk ut en hånd til hverandre, det er flere enn vi tror – som har opplevd at foreldre skiller lag. Men det snakkes så alt for lite om dette, vi må løfte temaet opp og ut, i håp om at det kan bli lettere for barn og unge å tørre å si noe, snakke om hvordan de har det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *