Ukategorisert

Verdensdagen for psykisk helse

Alle har en psykisk helse! 

I dag er det verdensdagen for psykisk helse, og en psykisk helse har vi alle. 

Den psykiske helsa vil jeg si spiller en betraktelig større del enn vår fysiske helse, men de går litt hånd i hånd. 

Det er mye fokus på vår fysiske helse. Det snakkes mye om å trene, spise sunt og holde seg i form. For ja, det er jo viktig å holde kroppen i fysisk aktivitet, spise den riktige næringen for å gi kroppen den energien den trenger for komme seg gjennom dagene. 

Hverdagen til et barn er fylt med mye lek og morro, det er læring gjennom hele dagen, med fokus på mestring. Hos de voksne er det en travel hverdag, enten det er med jobb eller studie, og kanskje begge dele. For at hjernen skal være påkoblet, må den riktige maten inntas. 

Men hva med alle tankene? Alle følelsene vi bærer inni oss? 

De må også få sin plass, sitt påfyll av riktig hjelp til å komme gjennom dagene. 

I en travel hverdag kan stress påvirke oss mer enn man tror. Hvordan vi har det med trivsel på ulike arenaer som i barnehagen, skolen og jobb, har også mye å si. Er det misstrivsel, og ting som kanskje er ugreit? Er det utestenging, er det mobbing? 

For ja, mobbing, det skjer. Det kan starte så tidlig som i barnehagen, det kan oppstå på skolen og til og med på arbeidsplassen. 

Hvordan har man det hjemme? Ofte kan energien som er i hjemmet følge oss til skolen eller jobb. Man tenker og grubler. 

Om man har man hatt en tøff oppvekst med vold, rusproblemer eller en veldig vanskelig familie situasjon, kan dette også være et grunnlag for at den psykiske helsa er sliten. Uansett om man har kommet seg videre i livet og klart seg greit, eller fortsatt sliter, så vil minnene sitte dypt. 

Vi mennesker kan gå gjennom så ufattelig mye som på en eller annen måte har påvirket vår psykiske helse.

Alle har en psykisk helse, og den må vi ta godt vare på. For hvordan vi mennesker har det, både med oss selv, blandt andre og på ulike arenaer, det har mye å si for helsa vår. Når vi kommer vi til et punkt i livet hvor det blir vanskelig å håndtere hverdagen, eller alle tankene, følelsene og all den smerten vi bærer på, da er det viktig å få hjelp. Søk hjelp, ta kontakt med lege eller helsesykepleier, de har taushetsplikt, og dette kan være en god start om man synes det er vanskelig å betro seg til sine nærmeste. Det å snakke med noen, det hjelper, for da slipper man litt av det trykket inni seg.

Inne på psykiskhelse.no finner du gode tips og råd for god hjelp, https://www.psykiskhelse.no

Ta godt vare på din psykiske helse❤️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *